Klubowicz
Liczba postów: 27
Liczba wątków: 14
Mam problem, bo ktoś zgłosił na mnie fałszywe oskarżenie o kradzież. Nie mam z tym nic wspólnego, ale policja już mnie wzywa na przesłuchanie. Jak się w takiej sytuacji bronić? Boję się, że jeśli ta osoba dobrze namiesza, to mogę mieć kłopoty, mimo że nic nie zrobiłem.
Zawodowy Skoczek
Liczba postów: 39
Liczba wątków: 21
Fałszywe oskarżenia to niestety nie jest rzadkość, ale jeśli jesteś niewinny, to trzeba działać spokojnie i zgodnie z procedurą. Na przesłuchaniu nie przyznawaj się do niczego, czego nie zrobiłeś, i najlepiej nie składaj zeznań bez wcześniejszej konsultacji z prawnikiem. Możesz poprosić o wgląd w dowody, które mają przeciwko tobie, bo może się okazać, że są to same pomówienia bez żadnych konkretów. Jeśli sprawa pójdzie dalej, to warto pomyśleć o pełnomocniku, który pomoże ci to ogarnąć. Na stronie
https://lexliber.pl/prawo-karne masz info o takich sytuacjach, więc warto poczytać, żeby wiedzieć, jakie masz prawa. Ważne jest też to, że jeśli ktoś świadomie składa fałszywe oskarżenie, to sam może ponieść za to odpowiedzialność karną, więc to też można podnieść w trakcie sprawy.