Administrator
Niezarejestrowany
Chcemy podzielić sezon na 4 etapy:
-Początek zimy
-Środek zimy
-Koniec zimy
-Lato
Dostaje sie na sezon 40 pkt, które możemy wydać na każdy etap(standardowo po 10 na każdy). Zakres w jakim możemy przydzielać to: 1-20 pkt na etap. Gdy mamy 10 pkt nie zmienia nam potencjału, każdy punkt więcej daje +4% potencjału, zaś każdy punkt mniej będzie odejmował 4% potencjału.
Przykład:
1 etap: 7 pkt(-12% potencjału)
2 etap: 15 pkt(+ 20% potencjału)
3 etap: 10pkt(brak bonusu)
4 etap: 8pkt (-8% potencjału)
Co o tym sądzicie? Nie będzie już takie pewne kto wygra zawody, teraz też sie taktyka będzie liczyć, ktoś może przygotować sie na dany etap tylko i połączyć to np: z ulubionymi skoczniamy by próbować wygrać, a można też na wyrównanym i przez cały sezon równo zdobywać punkty i walczyć o generalke czy lige
Kto jest na nie, proszę uzasadnić
Pomysł autorstwa: Hartey i Decross
Administrator
Niezarejestrowany
zauważ że jest tyle punktów żeby w każdym było równo, jak sie gdzieś chce więcej to tyle samo trzeba stracić gdzie indziej, jestem słabszy na początku, ale później wymiatam
Decross
Niezarejestrowany
Gazior, w tym pomyśle już po części jest to o czym mówisz, jak ktoś daje większy bonus na jakis etap to siłą rzeczy ma mniej punktow na pozostałe, chyba nie trzeba dodatkowo kombinować ze zmęczeniem.
Warto dodać, że w różnych etapach będą też różne zawody (wiekowe, krajowe, MI).
Decross
Niezarejestrowany
ktoś zagłosował na "nie", czekamy na uzasadnienie
Zawodowy Skoczek
Liczba postów: 63
Liczba wątków: 4
skoro w 1 etapie nam dodadzą a w innym odejmą to zawsze wyjdzie się na 0, także po zsumowaniu w klasyfikacji generalnej wszyscy będą na podobnych miejscach jak i w przypadku kiedy by tych puntów, podział na etapy i korzystanie z tych punktów dawało by jedynie większą rywalizację w pojedynczych zawodach.
Decross
Niezarejestrowany
no tak, więc punkty za pojedyncze zawody mogą łącznie dawać trochę inny wynik, niz gdyby wszyscy caly czas skakali jednakowo. Przy dobrym układzie możesz wygrywać niektóre zawody, a normalnie nie miałbyś szans wygrać żadnych.
+trzeba by bylo zdecydowac czy chcesz lepiej wypaść w pucharze kraju (w środku sezonu), czy w zawodach wiekowych (pod koniec sezonu), czy moze w sezonie letnim, gdy jest najwiecej meczów ligowych i są MI.
będzie duży dylemat w dzieleniu tych punktów, ale wlasnie o to chodzi
Klubowicz
Liczba postów: 14
Liczba wątków: 0
08-21-2014, 02:42
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-21-2014, 02:44 przez JaQce.)
3% potencjału na plus czy minus w wieszosci przypadków wiele nie zmieni, dla szarych graczy. Ja mam maks potencjał troszkę ponad 100 000 czyli to 3000 nie zmieni to na tyle bym wygrała zawody PŚK, nawet jakby i bym przydzieliła maks pukntów na jeden okres, a najlepsza zawodniczka 0. Czy to dużo zmieni? Zmiany maks 1-2 miejsca w zawodach na wyżej czy mniej. Jeśli ktoś chce więcej potencjału to ma napoje energetyczne i może sobie je kupować, dają ten sam efekt. A, że mają chyba być nowe sety za duże ilości pieniedzy, by był dylemat i rozgrywka taktyczna czy na strój czy na napoj wydać pieniądze.
Medalista
Liczba postów: 209
Liczba wątków: 15
Administrator
Niezarejestrowany
jeżeli w jakimś etapie ja dam 20pkt, a Matis da 1pkt to mamy podobną ilość potencjału(różnica max 10tys) a ja mam 120tys pot więc to ma wpływ, a sam skok o te 40%(przy 20 pkt) daje mi skok o 10 miejsc w rankingu, ale nie wiadomo nigdy jak inni rozdadzą pkt więc nie wiadomo do końca jak sie trafi
Zawodowy Skoczek
Liczba postów: 63
Liczba wątków: 4
08-21-2014, 10:31
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-21-2014, 10:32 przez lolo114.)
(08-21-2014, 09:09)Administrator napisał(a): jeżeli w jakimś etapie ja dam 20pkt, a Matis da 1pkt to mamy podobną ilość potencjału(różnica max 10tys) a ja mam 120tys pot więc to ma wpływ, a sam skok o te 40%(przy 20 pkt) daje mi skok o 10 miejsc w rankingu, ale nie wiadomo nigdy jak inni rozdadzą pkt więc nie wiadomo do końca jak sie trafi
Jeżeli w jakimś etapie dasz te 20pkt. I bedziesz skakał o 10 miejesc w rankingu wyżej ,to w inny etapie bedziesz musiał wziąć
-20pkt. i będziesz skakał o 10 miejsc w rankingu niżej, Co w generalnej da to mniej wiecej to samo miejsce gdyby na każdym etapie mieć po 10 pkt. co nie dodawało by ani odejmowalo potencjału