Witaj! Logowanie Rejestracja

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Apteczka w góry
Co warto jest mieć w apteczce w przypadku dłuższego wypadu w góry?

Odpowiedz
Gaziki w różnych rozmiarach, ja używam 5x5cm oraz 10x10cm Poza nimi mam jeszcze jedną gazę 1m2 oraz jedną lub dwie gazy1/2m2 , oczywiście plastry z opatrunkiem i plaster w rolce tkaninowy, przydatnym materiałem opatrunkowym są siatki codofix czyli siatka opatrunkowa.
Ostatnio w naszych wytycznych pierwszej pomocy pojawiła się folia strech jako materiał opatrunkowy. Jest świetna do opatrywania oparzeń oraz np. masywnych krwotoków, bo z racji na fakt iż jest przezroczysta mamy możliwość kontroli krwawienia. A z rany oparzeniowej ogranicza się utratę płyny przez skórę.
Jesli jesteśmy już przy oparzeniach to warto wrzucić małe optrunki żelowe na oparzenia, i kilka malych opatrunków z chlorcheksydyną np. BACTIGRAS. Sprawdzą się przy zainfekowanych ranach i tych zabrudzonych jako profilaktyka zakażenia.
Przy opatrywaniu małych ranek i skaleczeń ważne jest odpowiednie ich oczyszczenie i tutaj przyda się jakiś preparat dezynfekujący na rany np.; octenisept, prontosan, raniseptol, help4skin itp. mała butelka 50 lub 100ml na pewno wystarczy. Warto też mieć np. ampułki z solą fizjologiczną np. do przemycia oka.
Przydatnym dodatkiem jest maść trybiotyk na zabrudzone rany i można go kupić w 2g saszetce.
https://rescuesystem.pl/ratownictwo-taktyczne/1050-nozyczki-ratownicze-black-standard.html

Na miejscu powinni Ci dobrac odpowiednie wyposażenie na taki wyjazd

Odpowiedz
Czy zauważyłeś, że pewne trendy zmieniają się w tej dyskusji w ciągu czasu?

Odpowiedz
Jeśli często chodzicie po górach i decydujecie się na aktywny wypoczynek podczas urlopu, to dobrym rozwiązaniem może być wykupienie ubezpieczenia turystycznego. To zapewnia komfort psychiczny i można się skupić na zdobywaniu kolejnych szczytów. W sieci jest wiele ofert takich ubezpieczeń, przykładowo https://tueuropa.pl/ubezpieczenia-turystyczne.htm

Odpowiedz

Skocz do:

Przeglądanie: 1 gości